2017. július 9.

ÍGY GRILLEZZ PULYKÁT, TANÁCSOK ÉS RECEPTEK

készülnek a csodás tányérok

Remek workshopon vettem részt a Gallicoop jóvoltából. A cég szakemberei bepácolták, meggrillezték, majd egy kis  styling-al ellátták a finom falatokat, mi végignéztük, majd jól megettük.
Pár jó tanácsot és receptet megosztok most veletek, amiket magammal hoztam erről a remek kis délutánról.

Először a tippeket olvashatjátok, majd jönnek a finomságos nyársak receptjei.

Harsanyi_Levente_grillez2.jpg
Harsányi Levente a grill ördöge 😛

Így grillezz pulykát!


Végre itt a grillszezon, amikor a főzés kiléphet a konyhából. A szabadtéri sütögetés az egyik legszuperebb program. A kellemes társaságot, fejeld meg pácolt pulykahússal és könnyű, nyári vegyes salátával! 
Minőségi pulykahúsból bármilyen fogást könnyen elkészíthetsz és így a grillezés is igazi élmény lehet. Remek ízeket érhetsz el egy jól kitalált és előkészített pácolással. A Gallicoop szakemberei szerint ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény van egy-két tudnivaló, amire jó, ha figyelsz!
1. Ne pácold sokáig!
Ha túl sokáig hagyod a húst a pácban, a fehérjék elkezdenek bomlani, a rostok mállóssá válnak, és ez árt az ízeknek.
2. Vigyázz a hőmérsékletre!    
A pácolt húsokat jól zárható dobozban vagy üvegtálban, lefóliázva tedd a hűtőszekrénybe, de a grillsütőre csakis langyosan pakold őket, különben a közepük nem sül át rendesen, kívül pedig könnyen megégnek. A pácolt ételt grillezés előtt k.b. félórával vedd ki a hűtőszekrényből és tartsd szobahőmérsékleten.
3. Óvatosan a fűszerekkel
A hús felületére tapadt fűszereket, páclevet sütés előtt távolítsd el, itasd fel, különben fekete kéregként sülnek rá.
4. Ennyi idő kell a pácnak
A baromfi és szárazabb vörös húsokat sütés előtt este, de legkésőbb aznap reggel tedd páclébe. Szebb lesz a hús színe, ha kevés barna cukrot is teszel a pácba.
5. Figyelj a szénre!
A sütést csak akkor kezdd el, ha a szén már világosszürke hamuval fedett. K.b. 20-30 percre van ahhoz szükség, hogy a faszén vagy a brikett leégjen.

+1 Minőségi alapanyagokat használj!

Gallicoop_grillparty (2).jpg

Így lesz igazán finom a grillezett pulyka.

A nyári hónapokban a grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság, amikor a főzés végre kiléphet a konyhából. Nem csoda, hiszen a finom falatok mellett sokszor nagy társaság és kellemes életérzés is kapcsolódik hozzá. A pulykahús az idei sláger a grillezéskor. Azt azonban kevesen tudják, miként kell elkészíteni, hogy mennyei legyen a végeredmény. 
Harsányi Levente, tévés-rádiós műsorvezető imád grillezni, sőt állítása szerint igazi nagymenő ebben a műfajban.
„Nálunk a nyár gyakorlatilag egy folyamatos grillparty, mert nagyon szeretjük a hangulatát. Ilyenkor együtt pácol és sütöget náluk a család, de persze senki nem tudja felvenni velem a versenyt. Szakácsmúltam miatt a grillezés koronázatlan királya vagyok, ezért egyértelmű, hogy mennyei falatok kerülnek ki a kezeim közül” – újságolta a tőle megszokott humorral Harsányi Levente. – „Korábban többféle húst készítettem, de újabban a pulyka lett kedvencem. A pácok készítésében olykor a gyerekeim is segédkeznek, imádják a húsra önteni az általam készített fűszeres olajokat. Ennél csak azt szeretik jobban, amikor a grillrácsról leveszem, a tányérjukra teszem, és elégedett arccal falatoznak, hiszen ők is részesei voltak az elkészítésnek” – tette hozzá a műsorvezető. 
Nem Harsányi Levente az egyetlen, aki a megszokott húsfélék mellé pulykát is szívesen grillez. A világhírű szakácsok is egyre jobban kedvelik pulykahúst, és nem csak a szokásos karácsonyi változatot készítik, hanem örömmel kísérleteznek vele a grillrácson. Gordon Ramsay szerint akkor sül jól a pulykahús a faszénen, ha felhasználás előtt legalább egy órával kivesszük a hűtőből. Ha túl hideg, egyenetlenül sül, azaz egyik helyen puhább, másik helyen keményebb lesz. Ezt pedig senki sem szeretné. Jamie Oliver a pácokért rajong, úgy látja: ettől lesz igazán finom a pulykahús. Azonban nem kizárólag az ízélmény miatt szereti, hanem azért, mert a jó pácolás és a lassú grillezés biztosítja, hogy a hús ne száradjon ki; puhává, omlóssá és finommá válik tőle. 
„A grillezés sikere már a vásárláskor eldőlhet, hiszen a legfontosabb a minőségi, magyar alapanyag. Olyan húst érdemes vásárolni, amiről tudjuk, hogy előállítása során a szántóföldtől a terített asztalig minden munkafolyamat kontrollált. Ha ezt beszereztük, akkor finom, könnyed nyári pácokkal tudjuk ízletesebbé és omlósabbá tenni a húst, amit jó, ha hosszabb ideig, akár két napon át pácolunk. Érdemes új recepteket is kipróbálni vagy szabadjára engedni a fantáziánkat! Ezt követően már csak a sütésnél kell figyelnünk, hogy lassan, ne lángoló tűzön, hanem parázson süssük, mert akkor finom puha lesz a hús” – mondta Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, a gourmet7 gasztrobloggere.
A kiváló magyar minőség mellett nem mindegy, hogy hogyan tálaljuk a grillezett ételeket. Ahogy a fogások elkészítési módja, úgy a szervírozás is folyamatosan változik, egyre fontosabb, hogy stílusos legyen az, ami a tányérra kerül. Már nem a hatalmas tányéron kis adag tálalása a trend, hanem nagyobb porciók kerülnek a tányérokra, ízlésesen elrendezve. Grillhúsok esetén egyre divatosabb a pác hozzátevőit látványban is megjeleníteni, illetve a praktikum miatt falatokra felaprítva a tányérra tenni. Ezután már nem kell találgatni, hogy vajon milyen alapanyagokat érzünk benne, csupán annyi a dolgunk, hogy átadjuk magunkat fenséges grillezett pulykahús okozta kulináris élvezetnek.

Íme néhány remekül bevált, gyorsan elkészíthető recept az ínycsiklandó ételek elkészítéséhez.


1. Ajvárban pácolt pulykanyárs retektzatzikivel

Ajvarban_pacolt_pulykanyars.jpg
ajváros pulykanyárs

Hozzávalók

nyárs

50 dkg pulykamellfilé
2 dl joghurt
4 e.k. ajvár
2 e.k. olíva
só bors

tzatziki

2 csomó retek
2 dl. görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
bors

Elkészítés

A húst kockázzuk, sózzuk és borsozzuk.
A joghurtot elkeverjük az ajvárral és olajjal.
A felkockázott húsokat beleforgatjuk a pácba és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
A bepácolt húsokat nyársra húzzuk és a sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük. természetesen vagy  faszénen.
A retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a leveleket apróra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, majd a joghurttal és reszelt fokhagymával elkeverjük.

2. Ananászos grill pulykanyárs

Ananaszos_pulykanyars.jpg
ananászos pulykanyárs

Hozzávalók

30 dkg pulykamellfilé
4 karika ananász
2 e.k. olíva
1 e.k. szójaszósz
bors

Elkészítés

A szójaszószt elkeverjük az olajjal, sóval és borssal, a felkockázott húst beleforgatjuk és 30 percet állni hagyjuk.
Az ananászkarikákat négybe vágjuk és a hússal felváltva nyársra húzzuk. Grillen 20 perc alatt készre sütjük, közben kenegetjük a páccal.
3. Barackos, kolbászos nyárs

Barackos_kolbaszos_nyars.jpg
barackos kolbásznyárs

Hozzávalók

2 db. Gallicoop pulykakolbász
3 db. őszibarack
1 db. lila hagyma

Elkészítés

Mindent nagyobb darabokra vágunk. 
Felváltva a nyársakra húzzuk.
Forró grillen készre sütjük.
Salátával tálaljuk.

4. Cézársaláta nyárson


Cezar_salata_nyarson.jpg
Cézár saláta nyárson

Hozzávalók

1 db. római saláta
40 dkg pulykamellfilé
1 bagett
1 marék koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
2 dl tej
bors

öntet

5 e.k. olíva
1 tojássárgája
1 t.k. dijoni mustár
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 e.k. reszelt parmezán
1/2 citrom leve
1/2 e.k. Worcester szósz
fehér bors

Elkészítés

Az öntet hozzávalóit egy üvegben összerázzuk és félretesszük.
A húst nagyobb kockákra vágjuk és 1 éjszakára  a fokhagymás tejben áztatjuk. 
Sütés előtt nyársra húzzuk, a bagettel és a koktélparadicsommal, sózzuk és borsozzuk, majd a forró grillen megsütjük.
Leveleire szedett római salátaágyon tálaljuk a szósszal együtt.


Gallicoop_grillparty.jpg


Dosso_Gabi_(Gallicoop haziasszonya)_Molnar_David (PavillondeParis chefje)_Harsanyi_Levente(a grillezeskoronazatlankiralya).jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...