2017. június 17.

CSERESZNYE CSATNI

cseresznye chutney

Évről évre egyre jobban kedvelem ezt a szószféleséget. Nem lekvár, nem is szósz, viszont csípős és isteni finom. Eddig a szilvából készült volt a befutó, de mostantól a cseresznye is ott áll a dobogó felső fokán.
Érett, hatalmas, ropogós, szinte már fekete cseresznyéből készítettem. Már főzés közben a színétől elaléltam, aztán kóstolás után teljesen kész voltam. Gyorsan 4 üveg ment is a spejzba belőle, nehogy nélkülöznöm kelljen a későbbiekben ezt a finomságot.
Lehet meggyel is keverni, a cseresznyét és a fűszerezését mindenki variálja saját ízlésének megfelelően.


Hozzávalók

1,5 kg kimagozott cseresznye
15 dkg cukor
1,5 dl balzsamecet
2 ág friss rozmaring
2 t.k. szárított rozmaring
3 babérlevél
1 t.k. fekete bors
1 t.k. chili pehely
1 kimagozott friss chili
1 t.k. só
1 k.k. római kömény
4 gerezd fokhagyma


Elkészítés

A kimagozott cseresznyét borítsd egy fazékba, majd öntsd rá a cukrot és kezd el forralni. Amikor a cukor elolvadt, öntsd rá a balzsamecetet, add hozzá a fűszereket és forrald. Időnként keverj rajta egyet, más dolgod nem lesz vele.
Amennyiben türelmes vagy, akkor egy jó fél órát - 40 percet főzd és amikor látod, hogy kezd sűrűsödni elkészültél.
Amennyiben türelmetlen vagy, akkor 10-15 perc forralás után 1,5 t.k. étkezési keményítőt keverj el 1 korty vízzel és ezzel sűrítsd be  a főzetet.
Ebből a mennyiségből 4 kicsi üveg csatni lett, de az egyiket azonnal elfogyasztottuk.
Tedd sterilizált üvegekbe a forró csatnit, tedd rá a kupakokat, fordítsd pár percre fejtetőre, majd dunsztold ki. Remélhetőleg eláll pár hónapig.


cseresznye csatni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat