2017. február 19.

CITROMOS CSIRKEMELL ÉDESBURGONYA PÜRÉVEL ÉS NARANCSOS SPENÓTSALÁTÁVAL

Citromos csirke, édesburgonya pürével, narancsos-édesköményes spenótsalátával

Ez a mennyei finom fogás a Zsuzsanna napi családi ebédre készült. Nem az az 5 perc alatt összedobok valamit étel, de van az úgy néha, hogy meg kell adni valaminek a módját. A mai összejövetel pedig pont egy ilyen alkalom volt.
Általában mindenki izgatottan várja, hogy vajon mivel fogom elkápráztatni a nagyérdeműt és mindig sikert aratok, de ez a mai ebéd a szokásosnál is gyorsabban fogyott, repetára is volt igény és pillanatok alatt kiürült az összes edény. Valahogy sikerült eltalálnom az asztalnál helyet foglaló mind három nemzedék ízlését.
Kicsit hosszadalmas lesz a leírás is mivel 4 különböző étel szerepel a tányéron, de ez ne riasszon meg senkit az elkészítésétől, mert szövegterjedelemtől függetlenül nem bonyolult a kivitelezése.
Szerepel itt a savanyú, az édes és egy kis csípős íz, de valahogy kell ez a 4 elem ahhoz, hogy kerek legyen a végeredmény.


Hozzávalók

csirke és pác

1 kg csirkemellfilé

1 citrom reszelt héja és leve
1/2 dl extra szűz olíva
1 csipet chili pehely
1/2 k.k. Cayenne  bors
1 k.k. régeni (görög oregánó)
2 gerezd fokhagyma

saláta

20 dkg bébispenót
1/2 édes kömény
1 nagy narancs
1 marék gránátalma

salátaöntet

1 narancs reszelt héja
1 citrom leve
1 narancs leve
1/2 dl extra szűz olíva
4-5 karika jalapeno paprika
kevés bors
1 gerezd fokhagyma
2 e.k. fehér balzsamecetkrém

édesburgonya püré

1 hatalmas édesburgonya (70 dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 k.k. őrölt chili
10 dkg vaj
1,5 cm friss gyömbér
annyi víz, ami ellepi

korongburgonya

1 kg burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 ág friss rozmaring
1 t.k. görög oregánó
1 dl extra szűz olíva
1,5 dl víz
1 marék friss petrezselyem

öntet a húsra

1 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
kevés extra szűz olíva
2 karika jalapeno paprika
1 csipet só
1 csipet görög oregánó
1 gerezd fokhagyma
kevés friss petrezselyem

Elkészítés

Először is készítsd el a csirkének a pácot.
A citrom héját reszeld egy tálba, majd facsard rá a levét, ha kevés leve van, akkor tégy még hozzá. Reszeld hozzá a fokhagymákat, ízesítsd a fűszerekkel, majd öntsed fel az extra szűz olívával. Keverd el.
A csirkemellekből szeletelj szép nagy tenyérnyi szeleteket, majd forgasd a pácba. Kézzel segíts rá, hogy mindenhol érje a pác. Hagy 1 órát legalább. Szépen kifakulnak majd  a hússzeletek, ahogy a citromsav megdolgozza.
A korongburgonyához tisztítsd meg a krumplit, majd 3-4 mm-es karikákra vágd fel.
Végy elő egy nagy, lapos tapadásmentes serpenyőt, borítsd bele a burgonyát, önts rá kis vizet, locsold rá az olívát, majd reszeld rá a fokhagymát, szórd meg a régenivel és dobd mellé a friss rozmaringágat, sózd ízlésednek megfelelően.
Zárd le egy fedővel az edényt és kis lángon hagyjad párolódni. 15 perc után nézd meg, óvatosan keverd meg, ha kell még párold. Nem szabad sokáig hagyni, mert szétesik a krumpli. Viszont, ha kezd jó lenni, elzárod alatta a tüzet és lefedve hagyod 20 percet, akkor biztos puha lesz a végeredmény. Az elkészült burgonyát hintsd meg a petrezselyemmel, a rozmaring szárát pedig dobd ki.

Itt jegyezném meg, hogy a régeni a görögök oregánója. Köszönőviszonyban sincs a nálunk kapható zacskós oregánóval. Jobb fűszerüzletekben időnként lehet vásárolni itthon is. Hatalmas kötegekben árulják, nem zacskózva. Saját magunknak kell lemorzsolni, amikor éppen felhasználjuk.

görög vad oregánó
Az édesburgonyát pucold meg, majd kockázd fel.
Tegyed egy lábasba és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Karikázd hozzá a fokhagymát, sózd meg, hintsd meg egy kis chilivel, majd főzd puhára.
Az elkészült édesburgonyát szűrd le, de hagyj alatta pár kanálnyi főzőlevet és egy burgonyatörő segítségével pürésítsd. Reszeld hozzá a friss gyömbért, egy kisebb gerezd fokhagymát, hintsd meg egy kis chilivel, majd keverd krémesre a vajjal.
A salátaöntetet is keverd be, de csak tálaláskor öntsed a salátára.
A narancs héját reszeld egy tálkába. Facsard rá a narancs és citrom levét. Adj hozzá még egy csipet sót, az apróra vágott Jalapeno paprikát, egy kisebb gerezd zúzott fokhagymát, kevés őrölt borsot, majd öntsd fel az olívával és keverd el.
A narancsot pucold meg, vágd apró kockákra, az édesköményt pedig gyaluld leheletvékony szeletekre. A gránátalmát vágd ketté és ütögesd ki belőle a magokat.
A spenótot halmozd egy tálba, rakd rá a narancsot és az édesköményt, majd a tetejére a gránátalmamagokat.
A bepácolt húsokat kevés olíván süsd ki egy serpenyőben. Itt nincs semmi extra, csak annyi, hogy forró serpenyőben kezd sütni, majd vedd kisebbre a lángot, mert a citrom miatt gyorsan karamelllízálódik a hús, ezért óvatosan kell sütni. Akkor jó, ha megnyomod a húst és mutat egy kis ellenállást. Ne süsd túl, mert a túlsütött csirkemellnél kevés rosszabb dolog van!
Közben a maradék páclevet öntsd egy kis fazékba, forrald össze, majd vedd le a tűzről. Facsarj még hozzá citromot, ízesítsd a felsoroltakkal és melegítsd fel,ha szükséges, de csak picit, nehogy forrjon.
Tálalásnál sorakoztasd fel a korongburgonyákat, tegyél rá 2 szelet csirkemellet, kanalazzál egy kis szószt a húsra, tegyél mellé az édesburgonya püréből, majd a bekevert salátával koronázd meg.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...