2017. január 16.

HÁZI ABÁLT SZALONNA

Házilag abált szalonna

Ilyenkor télvíz idején van úgy, hogy megkívánja az ember lánya az efféle finomságot. Elmentem vásárolni, vettem és hatalmas csalódás volt, mert se íz, se bűze nem volt, viszont baromi drága volt 😋. Szerencsére nem kellett kidobnom, mert a macskám rákattant és megette. Aztán dühömben vettem egy darab hasaalját - olcsón - és elkészítettem. Sok cécó nincs vele és összehasonlíthatatlanul finomabb, mint bármelyik készen kapható változat, arról már nem is beszélve, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti és töredékébe kerül.

Hozzávalók

60 dkg hasaalja
abalé
5 babérlevél
5 gerezd fokhagyma
1 t.k. római kömény
10 szem bors
1 k.k. szárított chili
1,5 evőkanál só
víz, amennyi ellepi a húst

lekenéshez

1 púpos evőkanál pirospaprika (nálam füstölt)
1 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál abalé
1 nagy csipet só


Elkészítés

Válasszál egy akkora lábast, amibe le tudod fektetni a hasaalját. Tégy bele fűszereket. Az általam használtakon kívül azt tehetsz bele, amit csak szeretnél, de a babér és a fokhagyma ne hiányozzon.
Öntsd fel annyi vízzel, hogy 1-2 ujjnyira ellepje a szalonnát, majd sózd meg. Kóstold meg a vizet, inkább sósnak érződjön, mint sótlannak, mert csak akkor veszi át a szalonna az ízét. 


Kapcsold be alatta a tüzet és hagyd felmelegedni, amikor apró kis buborékok kezdenek megjelenni, vedd vissza a lángot és hagy óvatosan gyöngyözni. Nem kell forrni, az a lényeg, hogy 100 fok alatt tartsuk és kíméletesen megpuhuljon a szalonna. Addig főzd, amíg olyan puha nem lesz, hogy könnyedén átszalad rajta a villa. Ez nálam több volt, mint 1 óra, de ez a hús nagyságától is függ.
Amikor késznek nyilvánítod, egy szűrőlapáttal emeld papírtörlőre és itasd le róla a nedvességet.
A pirospaprikát a sóval és a zúzott fokhagymával elegyítsd és, majd tégy hozzá annyi abalevet, hogy egy kenhető sűrű pépet kapjál és dörzsöld be vele a szalonnát.
Tedd hűtőbe, hogy kifagyjon, majd tálalás előtt szórd még meg egy kis pirospaprikával.
Jó étvágyat hozzá !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...