2016. november 27.

ÜNNEPI SAJTOS KALÁCS



Szeretem a sós kalácsokat, főleg ha sajtos. Most volt egy - két nyugodtabb napom, így volt időm és kedvem is kicsit pepecselni a konyhában.
Elvileg kis rózsákból áll ez a kalács, de a kelleténél szorosabbra raktam őket és ezért kissé eltorzultak, de így is elég csinoska és finom lett.
Ha elkészíted, akkor 1/2 centis közökkel rakd a formába a rózsákat és akkor szebb lesz.
Ebből a mennyiségből 2 szívecske jön ki, vagy egy szép nagy kerek kalács.

Hozzávalók

45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 t.k.  só
1 k.k. cukor
1 t.k. mustárpor
1 tojás
8 dkg olvasztott vaj
1 dl extra szűz olíva
20 dkg reszelt cheddar sajt

1 tojás a lekenéshez
fekete szezámmag a szóráshoz


Elkészítés

fázis fotók sajtos kalács

Az élesztőt futtasd fel a cukros, langyos tejben.
A lisztet borítsd egy nagy tálba. Adj hozzá sót é tojást.
A felfuttatott élesztős tejet öntsd a lisztkupac közepébe, az olvasztott vajat is öntsd hozzá, majd ügyesen gyúrd tésztává. Amikor összeállt a tészta, akkor deszkán folytasd a tészta kidolgozását.
Az elkészült ruganyos tésztagombócot lisztezett tálban, lefóliázva pihentesd 1 órát.
A megkelt tésztát nyújtsd vékonyra és szaggass 8-10 centis köröket belőle.
A köröket középen vágd be, kend meg olvasztott vajjal vagy extra szűz olívával és szórd meg sajttal. Majd az előkészített korongokat tölcsérként tekerd fel.
A formádat vajazd ki, majd rakosgasd bele a rózsákat.
Amikor megtelt a forma, akkor egy felvert tojással kend le, szórd meg fekete szezámmaggal és dugd a 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe.
Süsd aranybarnára, ez k.b. félóra.

sajtos kalács



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...