2015. december 13.

HAJTOGATOTT SAJTOS POGÁCSA

hajtogatott sajtos pogácsa

Amennyiben éjszaka fetreng az ember az ágyában és képtelen elaludni, mert pörög az agya és nem tudja kikapcsolni, akkor remek megoldás lehet a pogácsasütés. Így nem telik haszontalanul az éjszaka és reggel még a család is boldog, hogy friss pogikat kapnak a gőzölgő kávé mellé.
Nálam nem sikerül mindig tökéletesre ez a leveles pogi, fogalmam sincs, hogy miért, ezért most a tej egy részét borral váltottam ki. Nem tudom, hogy ez az apró kis változtatás miatt lett ilyen pehelykönnyű a végeredmény, de egyszerűen abbahagyhatatlan lett.
Igaz kúsztak felfelé, némelyik el is dőlt a sütőben, tehát nem lettek mértani pontosságú kis falatkák, de így voltak tökéletesek. Lehet a belecsempészett bor volt az oka az imbolygásnak :)

Hozzávalók

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl száraz fehérbor
1 t.k. cukor
3 t.k. só
25 dkg sajt (ízes)
30 dkg vaj


Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukros tejben.
A lisztet tegyük egy nagy tálba.
Adjunk a liszthez 20 dkg puha vajat és morzsoljuk el egymással.
Üssük bele 2 tojássárgáját és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt.
Dolgozzuk össze, adjuk még hozzá a bort, majd borítsuk lisztezett deszkára és alaposan gyúrjuk meg.
Formázzunk belőle cipót és fóliázzuk le, hagyjuk a duplájára kelni.
Lazán nyújtsuk téglaalappá és kenegessük be az olvasztott vajjal és szórjuk meg reszelt sajttal, majd hajtogassuk. A két szélét hajtsuk középre, majd a két szélét rá.
Takarjuk le és hagyjuk legalább 30 percet állni. 
Ezt a hajtogatást összesen háromszor végezzük el.
Végül nyújtsuk 8-10 mm vastagra a tésztát, vagdossuk be a tetejét és szaggassuk ki belőle a kis pogácsákat.
2 sütőlemezt takarjunk le sütőpapírral.
A kiszaggatott pogácsákat egyenként sodorjuk meg a két tenyerünk éle között, hogy ne szétterüljenek sülés közben, hanem felfelé kússzanak.
Bevallom nekem ehhez a folyamathoz van a legkevesebb türelmem, ezért hajlamos vagyok elhanyagolni és nem lesznek a legformásabb pogácsáim. Pedig illik erre a fázisra kicsivel nagyobb hangsúlyt fektetni, mert akkor kapjuk a legtökéletesebb végeredményt, most nagyon odafigyeltem :)
A pogácsák tetejét kenjük le tojással és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10 perc alatt süssük készre.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...