2015. november 6.

KARAMELLÁS TIRAMISU TORTA GRILLÁZZSAL

karamelles tiramisu torta grillázzsal

Lehet, hogy nem ez a legjobb névválasztás, de alapjaiban ez is tiramisu. 
Hihetetlenül finom volt, így nálunk ebben a formában fog előfordulni a jövőben.
Kísérletezik az ember és, ha szerencséje van, akkor egyszer összejön az az ízvilág és állag, ami számára a legtökéletesebb. Nálam most érkezett el ez a pillanat. A nyers tojások most is kimaradtak a krémből és a puha, krémes állagot remekül kompenzálta a ropogós grillázs a tetején. A krémbe se került sok cukor, inkább a savanykás krémsajt dominált, de ezt meg a mézédes karamell ellensúlyozta.
Fogadjátok szeretettel ezt az isteni receptet, remélem nálatok is bekerül majd a kedvenc receptek gyűjteményébe.


Hozzávalók

alap

1 nagy csomag babapiskóta
3-4 dl kávé
1/2 dl karamellszirup
1/2 kg krémsajt
2 evőkanál porcukor

krém

3 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
6 cl Amaretto likőr

karamellszirup

6 evőkanál cukor
1 dl víz
kis öntet Amaretto
1 t.k. étkezési keményítő

grillázs

1-2 dkg dió v. mandulabél
3 evőkanál cukor


A torta elkészítése

Először is vegyünk elő egy 18 centis tortaformát és béleljük ki fóliával. A forma belsejét, ha vékonyan átkenjük olajjal, akkor könnyen odatapad a műanyag fólia.
Főzzünk egy jó nagy adag kávét (lehet instant is), amit ízesítsünk kevés karamellsziruppal.
A babapiskótákat egy pillanatra nyomjuk a kávéba és béleljük ki vele a forma alját (ne áztassuk szét a piskótát).
A sajtkrémet tegyük egy tálba.
A tejszínt a habfixáló segítségével verjük kemény habbá, majd keverjük el óvatosan a sajttal. Ízesítsük porcukorral és Amaretto likőrrel. Bevallom a cukrot sajnáltam, de a likőrrel elég nagyvonalúan bántam.
Az elkészült krémet simítsuk a beáztatott piskótákra. A sajtkrém tetejét meglocsoltam karamellel, de a következő réteg piskóta magába-szívta, így nem volt annyira látványos, de az íze megmaradt ( ehet sűrűbbre kéne főzni a karamellt, akkor megmaradna).
A karamellre megint rétegezzünk áztatott piskótát, majd a sajt és karamell következik. Addig ismételjük a rétegeket, amíg a forma legtetejéig érünk. Sajt legyen a záró.
Tegyük 1 napra a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.
Másnap vegyük ki a formából, húzzuk le róla a fóliát és tegyük tányérra, gazdagon locsoljuk meg a karamellszósszal és szórjuk meg a grillázzsal.
szósz: 6 evőkanál cukrot tegyünk egy lábasba és hagyjuk hevülni. Amikor már felolvadt a cukor, csak akkor kevergessük. Addig kevergessük amíg gyönyörű borostyánszínt kap. Ekkor öntsük fel a keményítővel elkevert vízzel és locsoljunk rá az Amaretto likőrből is. Hagyjuk megint felforrni és főzzük addig, amíg sűrű szirupot kapunk. Hűtsük le.
grillázs: A cukrot tegyük egy lábosba, hagyjuk karamellizálódni, amikor eléri a megfelelő színt, szórjuk bele a diót vagy mandulát és borítsuk egy szilikonlapra.
Teljes kihűlés  után, mozsárban törjük durvára.
Jó étvágyat hozzá :)



14 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...