2015. november 11.

AMBRÓZIA SALÁTA

ambrózia saláta

Ez egy amerikai desszert, de fogalmam sincs a történtéről, nem igazán találtam róla irodalmat. A neve lenyűgöző, hisz a görög istenek eledele volt az ambrózia, ezért csakis isteni finom lehet egy ilyen nevű étek.
Eleinte gondoltam, hogy kihagyom belőle a pillecukrot, de a lányom nem igazán tartotta jó ötletnek ezt a megoldást, így belekerült. Az igazat megvallva minden ellenszenvem ellenére remekül elfér benne, kár lett volna kihagyni.
A szószt lehet készíteni felvert tejszínből, joghurtból vagy krémsajtból is. A gyümölcsöket is lehet variálni, de az ananászt ne szabad kihagyni belőle.


A recept hozzávalói

1 érett ananász
1 babán
1 mandarin
1 narancs
1/2 gránátalma
pár szem szőlő
1/2 kókuszdió
1/2 narancs reszelt héja
1 marék pillecukor
2,5 dl sűrű tejföl (tejszín, joghurt..)
2 evőkanál porcukor v. méz
1/2 vanília kikapart magja
kevés méz v. juharszirup


A saláta elkészítése

A gyümölcsöket tisztítsuk meg és kockázzuk fel az ananászt, narancsot és a banánt.
A narancs héját reszeljük le a tisztítás előtt.
A gránátalmát vágjuk félbe és ütögessük ki belőle a magokat. Remek az alma is hozzá, ha nincs gránátalmánk.
A kókuszdiót is műtsük szét és a hófehér húsát reszeljük le.
A tejfölt tegyük egy tálba, édesítsük meg mézzel v. porcukorral. A vaníliarudat vágjuk ketté és a magokat kaparjuk a tejfölbe.
A pillecukrot is kockázzuk fel és adjuk a gyümölcsökhöz.
Az öntetet borítsuk a gyümölcsökre, adjuk hozzá a narancshéjat és a lereszelt kókusz felét és alaposan keverjük össze. A tetejét borítsuk be a maradék kókusszal.
Az elkészült salátát pár órát a hűtőben kell tartani, hogy alaposan összeérjenek az ízek.
Egy kissé savanykás a végeredmény, ezért nagyon jól áll ennek a desszertnek, ha tálaláskor meglocsoljuk kevés juharsziruppal vagy mézzel.
Remek ünnepi desszert, egy nagy lakoma után is lecsúszik.







3 megjegyzés:

  1. Pillecukor??-gondoltam én is, eztán végigolvastam és hmmmm... nem is rossz ötlet, sőt!! :-))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...