2015. április 27.

STIFADO στιφάδο (görög, paradicsomos marharagu)

stifado

Ez az étel a görögök egyik nagy kedvence. Természetesen az elkészítési módja tájegységenként változik. Készülhet borjúból, nyúlból, kecskéből...., sőt még halból is.
Igazából köretet sem kíván, csak friss kenyér és  kevert saláta dukál hozzá, de a lányom kikövetelte a pürét mellé, ami fokhagymával és snidlinggel volt ízesítve.
Könnyen elkészíthető és félelmetes ízorgia a végeredmény, érdemes tenni vele egy próbát és csak bátran a fűszerezéssel, hiszen ez a lelke.

Hozzávalók

1 kg marhahús (nálam lábszár)
30 dkg apró vöröshagyma
1 doboz hámozott paradicsom vagy 3 friss
1 üveg sűrített paradicsom
2-3 dl testes vörösbor
4 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 kisebb rúd fahéj
1 öntett balzsamecet
2 ág friss rozmaring
1 t.k. kakukkfű
1 t.k. szárított oregánó
1 t.k. paprika (nálam füstölt)
1 k.k. őrölt bors
1 k.k. chili vagy Cayenne bors
1 dl víz
2 evőkanál liszt 
3 evőkanál extra szűz olíva
2 t.k. só
2 evőkanál méz
pár szem olajbogyó
1 citrom



Elkészítés

Először is a húst vágjuk nagy kockákra legalább 2.5 centisekre. 
Van egy trükk, hogy biztosan omlós hús legyen a végeredmény. A felkockázott húsra facsarjunk kevés citromlevet, hogy a sav kissé megdolgozza. Hagyjuk állni fél órát, majd papírtörlővel szárítgassuk meg.
Forgassuk meg kevés lisztben.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívát.
A húskockákat minden oldalról kérgesítsük meg. Adagonként végezzük, mert nem főzni akarjuk, hanem pirítani!
Szedjük ki egy edénybe az elkészült húst.
A megtisztított hagymafejekkel is tegyük ugyanezt. Minden oldalról kapassuk meg egy kicsit, majd szedjük ki.
Tegyünk a tűzre egy nagyobb edényt és borítsuk bele az előpirított húst és hagymát.
Öntsük fel a borral.
A legjobb megoldás a Mavrodafni, ami egy édes, sötét mazsolabor. Nekem csak az a problémám vele, hogy imádom és sajnáltam sokat az ételbe önteni, inkább megittam. Ezért csak 1 decinyit tettem bele, a többit pedig sima borral pótoltam. A hiányzó édességet pedig a méz hozzáadása pótolta.
Dobáljuk hozzá a fűszereket a só kivételével. A fokhagymát vékonyan szeleteljük.
Forraljuk fel, majd zúdítsuk bele a hámozott és sűrített paradicsomot.
Végül annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje.
Amikor forr, vegyük kisebbre a lángot és fedjük le. 
1 óra elteltével sózzuk meg, dobáljuk bele az olívabogyót és ellenőrizzük a hús állagát, ha már megpuhult, vegyük le a fedőt és nagy lángon addig forraljuk, amíg kellemesen besűrűsödik a szósz.  
Kóstoljuk meg, ha savas, akkor jöhet még egy kis méz, ha túl édes, akkor egy kis balzsamecet. Az arányok a paradicsom édességétől függenek, nehéz így megmondani.
Szinte lehetetlen elrontani :)
Fokhagymás pürével és friss kevert salátával fogyasztottuk.
  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...