2015. február 11.

CITROMOS KEKSZ akár medálnak is Valentin napra :)


Imádjuk  a citromos sütiket, így a kekszet is. Sokat keresgéltem a receptek között, amire rátaláltam a megfelelőre. Végül is Horváth Ilona szakácskönyvéből választotta, Itt található a recept.
Nagyon finom, puha, omlós a keksz és egészen jól tartja a formáját sütés közben. Egy dobozkában sokáig eltartható, sőt dekorálni is lehet, ha ajándéknak szánjuk.  Érdemes kipróbálni.


Hozzávalók

1/2 kg liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 tojás
1 tojássárgája
1/2 csomag sütőpor
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja


Elkészítés

Egy fontos dolgot nem említ a recept, hogy legyen hideg minden alapanyag és nem szabad sokat gyúrogatni. Szerencsére ezt már tapasztalatból tudom, így tökéletes állagú kekszeket készítettem.
Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral, kockázzuk hozzá a hideg vajat. adjuk hozzá a tojásokat, a porcukrot és a citromlevet és héjat.
Fogjunk egy kést és türelmesen húzogassuk a tálban, A késsel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Eltart egy ideig, de megéri. Amikor látjuk, hogy minden szépen elkeveredett, óvatosan nyomkodjuk meg a kezünkkel és csomagoljuk folpack -ba. Tegyük 1 órára hűtőbe, de az sem árt neki, ha tovább.
Vegyük elő a lehűtött tésztát, óvatosan gyúrjuk át, majd két fólia között nyújtsuk 3-4 mm vékonyra, majd vagdossuk vagy szúrjuk ki nekünk tetsző formákra.
Sütőpapírral bélelt tepsikre rakosgassuk, Én még a megpakolt tepsiket is kiraktam a hidegre, hogy hideg legyen a tészta, mielőtt a sütőbe megy.
175 fokon légkeveréssel pár perc alatt (6 perc) megsül. Figyeljük, ha valahol már kap egy kis színt, akkor azonnal vegyük ki. Szép halvány sárgák legyenek, ne barnák!
Rácson hagyjuk kihűlni.


Nagyon tetszenek nekem a gyönyörűen kifestett kekszek, de ritkán van türelmem hozzá. Most volt kedvem, de időm nem annyira, így nagyon egyszerű kekszecskék készültek, sőt nem is tökéletesek, csak próbálgatások. Szerintem remek ötlet egy ilyen kekszmedál - a gyerekek megajándékozhatják egymást ehető szívecskékkel, mondjuk Valentin napon és az elkészítésében is szívesen részt vesznek.
Igazából amerikai oldalakon lehet találni remek ötleteket és technikákat, én is ezeket nézve készítettem. Rengeteg türelemmel csodákat lehet alkotni.
Itt találtok egy videót arról, hogyan készül:
 http://youtu.be/XDVMKgjCJDk

A máz készítése

Hozzávalók

1 tojásfehérje
1 evőkanál keményítő
annyi porcukor, amennyit felvesz k.b. 10 dkg
ételfesték

Elkészítés

Verjük fel a tojásfehérjét olyan 3/4-ig. Adjuk hozzá a keményítőt és a cukrot, miközben folyamatosan verjük a géppel. Akkor jó, ha egy olyan sűrű, fényes masszát kapunk, hogy már nem csöppen. A videón jól látszik az állag.
Az elkészült máz egy részét tegyük nyomózsákba, A többi mázat lazítsuk 1-2 csepp vízzel és színezzük kedvünkre, majd ez is mehet egy nyomózsákba. A sűrűbb lesz az alap, a picikével hígabb, pedig a mintázó.
A többi már a fantáziátokra van bízva.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...