2014. július 14.

HÁZI SZILVÁS CHILI SZÓSZ

szilvás chili szósz házilag

Ez annyira, de annyira finom lett!!!
Rengeteg chili szószt használok, így nem volt kérdés, hogy az 5 darab hatalmas japánszilvámból ez fog készülni. Tavaly főztem szilva csatnit és akkor már eldőlt, hogy a hagyományos lekvárokon túl is bőven van lehetőség a szilvában.
Tésztákhoz, húsokhoz és zöldségekhez is remek kiegészítő lehet ez az öntet 

Hozzávalók

35 dkg szilva
5 db chilipaprika
1/2 dl balzsamecet
6 e.k. cukor
2 ág friss rozmaring
1 babérlevél
1 csipet só
friss kakukkfű
pár csepp citromlé
3 gerezd fokhagyma
kevés frissen őrölt tarka bors
1,5 dl víz
1 e.k. dzsemfix


Elkészítés

A szilvákat kockázzuk fel.
A chili-t magozzuk ki és szintén vágjuk apró kockákra.
Egy lábasba öntsük a gyümölcsöket és cukrozzuk le. Hagyjuk állni addig, amíg egy kis levet ereszt.
Lassú tűzön kezdjük el főzni. Adjuk hozzá az ízesítőket. Persze a fűszereket mindenki variálhatja saját kedvére.
Adjunk hozzá vizet és forraljuk 4-5 percet és turmixoljuk össze.
Tegyük vissza a tűzre, majd a dzsemfix-el is forraljuk össze.
A forró szószt öntsük sterilizált kis üvegekbe, zárjuk le, majd fejtetőre állítva hagyjuk pár percet.

Tipp: nekem simán elállnak így az eltett ételek, ritkán 1-1 üveg megbuggyan, aki biztosra akar menni, dunsztolja ki, akkor biztos, hogy semmi baj nem történhet.





6 megjegyzés:

  1. Én meg leragadtam a szilvával kapcsolatban a lekvárnál... De ez a csípős szósz irtó fincsi lehet, szeretjük csípőssé tenni az ételeket! Csábító fotókat készítettél róla!

    VálaszTörlés
  2. Izgalmasan hangzik. Tele a fa szilvával... Veszek chilit... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyes :) Van az oldalamon egy szilva csatni azt is szívből ajánlom kipróbálásra :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...