2013. december 12.

MOGYORÓS PUSZEDLI CSOKOLÁDÉKRÉMMEL TÖLTVE


Nagyon hasonló az elkészítési módja a makaronhoz, csak itt a mandulát mogyoróra cseréltem. Nem lesz olyan szép fényes és sima a felülete, sőt csipkés kis talpakat sem növeszt, csak picit megemelkedik, de az íze csodálatos. Egy kis kakaó hozzáadásával értem el ezt a világos barna színt, a két mogyorós lapocska közé pedig sötét rumos étcsokoládéból készült krém került.
Bevallom nehéz abbahagyni az evését. 
Mivel csokis is és kekszféle is ezért a VFF! 60. fordulójára ajánlom Gesztenyének.A kiírás ötletes csokis kekszekről szólt, egy kis ünnepi díszítéssel, ami sajnos lemaradt nálam :(  A fenti linkre kattintva elolvashatjátok, hogy mi is ez a játék.

Hozzávalók

100 gramm állott tojásfehérje
125 gramm mogyoró
200 gramm cukor
1 k.k ecet
20 gramm porcukor a habhoz
1 t.k. kakaó

Töltelék
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé (56 %)
1 e.k. sötét rum


Elkészítés

A tojásfehérjéket hagyjuk pár napig a hűtőben, de szerintem működhet frissből is.
A mogyorót pörköljük meg egy serpenyőben, majd szárítsuk ki. Én  50 fokos sütőbe tettem, majd a radiátoron hagytam 1-2 napot.
Aprítóban, majd
darálóban finomra őröltem. A darálóba a cukrot hozzá kell adni, mert csak azzal együtt lehet jól dolgozni vele.
Az őrleményt alaposan szitáljuk át egy tálba egy kanál kakaó kíséretében..
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá pici ecet hozzáadásával, majd a félkemény habhoz adjuk a 20 gramm cukrot is. Addig verjük, amíg szép fényes csúcsos habot kapunk.
Óvatosan keverjük össze a mogyorót a habbal. Akkor jó, ha szalagszerűen folyós.
Tegyük habzsákba és egy vastag sima cső segítségével nyomjunk apró kupacokat a sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
Hagyjuk 15 percet szobahőmérsékleten bőrösödni, majd 150 fokos sütőben 13 perc alatt süssük készre.
A kisült puszedliket úgy a legegyszerűbb leszedni, a papírról, ha egy kis vizet öntünk a papír alá. Ne kézzel, hanem egy formázó késsel szedjük fel, mert nagyon sérülékeny.

A tejszínt melegítsük fel, majd tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a rumot és keverjük el. Hagyjuk lehűlni. A kihűlt krémet mixerrel keverjük át és óvatosan töltsük meg vele a szintén kihűlt lapokat.
Sajnos nagyon törékeny, óvatosan szabad csak dolgozni vele. Nekem is sikerült pár darabot behorpasztanom.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat