2012. október 16.

KENYÉR MÁKKAL ÉS ROZMARINGGAL


Ma van a Kenyér Világnapja, akkor kenyeret kell sütni. A nagy Nap tiszteletére elkészítettem második  kenyeremet. A fejlődést én látom, ez a lényeg. Az íze és állaga az előzőnek is jó volt, de a bevagdosások nem sikerültek. Na, most tisztelettel jelentem, remek lett az összes bevágás. Csak határozottan és nagyon éles késsel.


Hozzávalók

50 dkg finom liszt
2,5 dkg élesztő
1 csapott ek. só
2,5-3 dl víz
1 kk cukor
1 kk szárított rozmaring
1,5 kk mák

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba öntöm. Közepére mélyedést készítek. ide öntöm a langyos víz felét, az élesztőt, és a kk. cukrot. Hagyom 10 percet, majd hozzáadom a maradék vizet, a rozmaringot és a mák nagy részét és alaposan kidagasztom. Letakarva 45 percet hagyom, hogy a duplájára dagadjon. Ekkor picit átdolgozom és cipót formázok belőle. Sütőlemezre teszem, határozottan bevágásokat készítek a tetején és letakarva hagyom még vagy 20 percet. 220 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm. A sütőt alaposan bepermetezem vízzel a sütés előtt, és a kenyér tetejét is. 
 Ebben a ronda, borongós időben képtelen voltam jó képet készíteni:(



7 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen Gabriella! Van még mit tanulnom, de nagyon fincsi lett:)

    VálaszTörlés
  2. Hűű, ez gyönyörűűű! :)))) Mennyire érződött benne a rozmaring?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tettem túl sok rozmaringot bele, hogy ne vigye el az ízt. Kicsit érződik, pont annyira,hogy kellemes legyen. Megkóstoltattam pár emberrel. Mindenki hátast ugrott, hogy a mák és a rozmaring mit keresnek együtt egy kenyérben:) A mák jópofa, hogy kis fekete pontokat képez a kenyér belsejében, de íze nincs, csak a tetejére pirított máknak. Szóval a lényeg, aki megkóstolta kért még belőle. Sőt a kedves, finnyás, kötekedő férjem is azt mondta, ilyet csinálj máskor is:))

      Törlés
  3. Nagyon szép kenyeret sütöttél, és biztos finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Marisz! Finom volt, de még a megjelenésén van javítani valóm:))

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...