2012. augusztus 1.

BOGRÁCS GULYÁS


bográcsgulyás lábszárból

Ennek az ételnek az elkészítésére is ritkán szánom el magam, mivel elég hosszadalmas. Főleg, ha felhőszakadás után jut eszembe a tűzrakás. Nyirkos fa használatával viszont háromszor tovább tart. Nem számít volt társaság, túléltük a bonyodalmakat. A végeredmény pedig tökéletes lett. A lényeg, megérte a több órás tűzfelügyelés :) Igazán jól tudnak esni ezek a  magyaros ételek néha napján:) Kedves vega barátnőm is olyan jóízűen kanalazta, hogy öröm volt nézni.


A gulyásleves hozzávalói

1 kg marha lábszár
15 dkg füstölt szalonna
5 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 nagy zeller
4 nagy krumpli
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
3 paradicsom
2 paprika
2 cs. petrezselyem
só, bors, majoránna, kömény, piros paprika
1 ek Erős Pista
1-2 dl vörösbor
víz


A recept elkészítése

Nagy tűzrakással kezdünk. lehetőleg száraz fából. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára sütjük a bográcsban. Én nem használok több zsiradékot, bőven elegendő. A felkockázott hagymát a szalonna zsírjára öntjük és alaposan megdinszteljük. A felkockázott húst is ráborítjuk, megkevergetjük és addig sütjük amíg minden oldala színt kap. Rádobjuk a felkockázott paprikákat és felöntjük vízzel. Annyi elég, hogy ellepje.
Addig főzögetjük ameddig a hús félig  megpuhul, nálunk ez legalább 2 óra volt. Ekkor a felkockázott zöldségeket a leveshez adjuk. A vizet pótoljuk, hogy bőséggel ellepje az alapanyagokat, és jöhetnek a fűszerek. Ne sajnáljuk se a sót, se a köményt. Én simán tettem mindenből 1 evőkanállal, sóból többet. A felkockázott paradicsomokat se feledjük, a fokhagymát pedig reszeljük. Készre főzzük, nálam ez újabb 2 óra volt, mivel nehezen forrt újra. Bőszen kóstolgassuk közben és ízesítgessük, a bort is öntsük bele bátran. Legyen sűrű, tartalmas, ízletes, enyhén csípős, a hús pedig puha omlós. Amikor ezt az állapotot elértük akkor kész a mű. Én a petrezselymet a legvégén szoktam belekeverni, az pedig még dob egy jó nagyot rajta. Friss kenyérrel fogyasszuk.
Mindenkinek nagyon jó étvágyat kívánok!






2 megjegyzés:

  1. Isteni lehetett. Sajnos a nejemnek útjában állt a bogrács, pedig a fáskamrában volt, s kidobta.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem kell venni egy új bográcsot:) Sokkal izgalmasabb így elkészítve az íze és persze a velejáró procedúra:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...