2012. július 14.

MINI RIBIZLIS RIZSTORTÁCSKÁK


Hirtelen felindulásból készült, és egész mutatós lett, sőt még finom is. Pedig igazán egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók 
4 db

1 nagy bögre rizs (kb.25-30 dkg)
1,5 nagy bögre tej
1 sűrített tej (170 g)
1,5 bögre víz
1 narancs reszelt héja
1 k k vanília kivonat
30 dkg ribizli
15 dkg mascarpone
3 ek cukor (nyírfa)
1 ek méz
1 kk pektin (zselatin)

Elkészítés


A rizsből tejberizst készítünk, de vízzel kezdjük amihez a sűrített tejet adjuk, majd felöntjük tejjel és ízesítjük vaníliával és a narancs héjával. Lehet tenni hozzá cukrot, de nekem elég édes lett a sűrített tejtől. A rizs legyen jó puha és sűrű. Amikor elkészült hagyjuk kihűlni.

A ribizlit tisztítsuk meg. A nagy részét pici vízzel és cukorral főzzük 1-2 percig, majd adjunk hozzá kis pektint, hogy sűrű, kocsonyás legyen. Természetesen a zselatin is tökéletesen megfelel, csak én kattantam rá erre az egészségesebb zselésítőre.
A mascarponét keverjük össze a ribizlis főzet 1/3- val, amikor már langyos, és adjuk hozzá a mézet, ha nem elég pikáns, akkor pici lime levet csepegtessünk hozzá, pár szem ribizlit is adjunkj hozzá majd tegyük a hűtőbe. 
A maradék ribizlizselét osszuk el a tortaformácskákban, ami lehet pohár, kisebb tál, bármi ami nekünk szimpatikus. Majd azt is hűtsük le. Amikor már jól megdermedt a zselé, félig töltsük meg rizzsel, amit egy kanál segítségével alaposan nyomkodjunk le, majd jön a mascarponés réteg, amit 1 cm vastagon kenünk szét, majd ismét rizs következik, amit szintén óvatosan a formába simítunk. A hűtőben pihentetjük, majd tálalás előtt kiborítjuk a formából és a maradék ribizlivel díszítjük.
A formákat folpackkal bevonjuk, akkor egyszerűbb talán kiszedni a tortákat, de nélküle is sikerült.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...