2012. április 23.

NARANCSOS TÚRÓGOMBÓC MANDULÁS KÖNTÖSBEN KÉTFÉLE ÖNTETTEL


Nagyon finom a túrógombóc az eredeti verzióban, de én szeretek kísérletezni az ízekkel, a különböző hozzávalókkal, örülök ha sikerül új köntösbe öltöztetnem  egy már bevált ételt, főleg, ha nem a hátrányára alakul át. Írtam már a blogomban a  mákba forgatott túrógombócról, ami szintén jól sikerült, de ez a narancsos - mandulás megoldás számomra a legkedvesebb.



Hozzávalók 10 db.

1/2 kg tehéntúró 
1 tojás
13 dkg búzadara
3-4 ek. cukor (ízlés szerint)
1 k.k.vanília kivonat
1 narancs héja reszelve
1/2 narancs leve

Öntet 1

2 ,5db narancs
1 db citrom
4 ek. cukor
1 k.k keményítő
1 k.k mézes sütemény fűszerkeverék

Öntet2

2 dl tejföl
3 k.k mézes sütemény fűszerkeverék
4 e.k. cukor

10 dkg szeletelt mandula
5 e.k. vaníliás cukor
Kevés étcsokoládé a díszítéshez


Elkészítés

A túrót összekeverjük a tojással és a darával,(a dara mennyiségét ne vegye senki sem túl szigorúan, mert ez változhat, a lényeg a massza puha legyen és álljon össze rendesen.)   hozzáadunk kevés cukrot és vaníliakivonatot, egy narancs reszelt héját, és fél narancs levét. A hűtőben hagyjuk kicsit összeérni. Addig elkészítjük az önteteket.A narancsokat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a citrommal ugyanezt tesszük. Egy edénybe dobjuk és a cukorral és fűszerrel 5 percig forraljuk, majd a keményítővel sűrítjük. A másikat még egyszerűbb elkészíteni.
A tejfölt kikeverjük a cukorral és a fűszerekkel és kész is.
A cukrot vagy édesítőt mindenki adagolja az ízlésének megfelelően.


A túrós masszából kis gombócokat formálunk és lobogó forró vízben kifőzzük. Közben egy serpenyőben megpörköljük a mandulát, amikor megbarnult tálba öntjük összezúzzuk és a vaníliás cukorral bekeverjük,
és a megfőtt, lecsepegtetett gombócokat meghempergetjük benne. Az öntetekkel és az étcsokoládé reszelékkel még melegen tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá mindenkinek:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...