2013. október 28.

TÖRÖKMÉZ

Törökméz házilag

Folytattam a blogkóstolást. A Zserbó torta után elkészítettem ezt a finom törökmézet is Mézeskalács konyha blogról. Már vagy ezer éve ki szerettem volna próbálni, és most eljött a nagy alkalom. Nem beszélve arról, hogy így adhatok még egy kis munkát Teller - cake házigazdaasszonyunknak :)
Kis mennyiséget  készítettem, ezért ilyen lapos. Természetesen dupla mennyiségből kisebb felületre borítva, olyan igazi búcsújellegűt lehet készíteni.
Nagyon édes, de isteni finom. 5 perc alatt elkészül, így bármikor összedobható, ha valami édesre vágyunk. Arról már nem is beszélve, hogy egy szép dobozba téve, remek gasztroajándék is. 

Hozzávalók

10 dkg cukor
4 evőkanál méz
1,5 teáskanál szódabikarbóna


Elkészítés

Mérjük ki a cukrot és a mézet, tegyük egy kis lábasba és vegyítsük össze. Tegyük tűzre és alaposan forraljuk fel. Amikor szép világos karamellszíne van, zárjuk el a tüzet és keverjünk el benne 1,5 teáskanál szódabikarbónát. Piszkosul fog pezsegni és rendesen megnövekszik a térfogata is. Itt nagyon gyorsan kell cselekedni, mert beleköt az edénybe, ha bebambulunk. Tehát nagyon gyorsan borítsuk egy szilikonlapra vagy szilikonos sütőpapírra, amit már előkészítettünk. 
Kihűlés után  éles késsel óvatosan lehet szeletelni.

Törökméz házilag

Törökméz házilag


8 megjegyzés:

  1. Ez ilyen egyszerű? Hát nem lehet kihagyni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Gerdi, ez ennyire egyszerű :) Nem is értem, hogy miért is nem készítettem eddig :)

      Törlés
  2. Szép lett a törökmézed! Nem tudom, hogy sikerült aránylag szabályosra vágnod, nekem mindig nagyon amorf, de nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fektettem nagy hangsúlyt a szabályos szeletekre, csak egy nagyon éles vastag pengéjű késsel felaprítottam. Közben rájöttem, hogy kis szilikonformákba fogom legközelebb kiadagolni :)

      Törlés
  3. Kipróbálandó. :) Biztosan fogjuk szeretni.

    VálaszTörlés
  4. Milyen szépek lettek, és milyen jó, hogy eszembe juttattad, legalább ezer éve nem készítettem már:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mézeskalács :) Könnyű dolgom volt, mert jó a recept :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...