2013. március 27.

BANÁNOS GALATOPITA (Γαλατόπιτα) ( Blogkóstoló 8 )


Megint blogkóstolunk. Én nagyon szeretem ezt a játékot, mert ilyenkor kisorsolnak nekünk 1-1 blogot, amiből kóstolunk kell valamit. Így van alkalom arra, hogy kicsit jobban elmélyedjünk a megkapott blogban.  Hani az Ízemlékek írója a háziasszonya ennek a fordulónak, aki  Linyah, Konyhalál című blogját adta nekem. Nagyon örültem neki, mert néha benéztem már hozzá, de most kicsit alaposabb munkát végeztem. Rengeteg finomságot készít, ezért nem volt egyszerű a választás. Ezt a sütit nem olyan régen tette fel, már akkor is megkívántam. Most pedig hiába bóklásztam nálam, mindig visszakeveredtem ehhez a finomsághoz. Nagyon jól választottam, köszönöm szépen a receptet az egész családom nevében:)
A fényképezés kalandos volt, mert nem akart elállni a hó és szakadó hóesésben készültek a képek:))

Az eredeti receptet itt olvashatjátok.

Hozzávalók

1 liter tej
1 bögre búzadara
4 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több)
3 banán
12 dkg vaj
3 egész tojás
fahéjas porcukor a szóráshoz


Elkészítés

A tejet egy fazékba öntjük és tűzre tesszük. A vajat kockázzuk bele és addig melegítjük, amíg elolvad. Ekkor hozzáöntjük a darát és a cukrot és egy habverővel szorgosan kevergetjük, amíg besűrűsödik. Én egy picike vanília kivonatot is adtam hozzá, de ez nem fontos.
A tojásokat egy tálba ütjük és felverjük.
A banánokat egy villával pépesítjük.
A tejes keveréket a tűzről levesszük, pár percet hűlni hagyjuk, majd a banánt és a tojást alaposan elkeverjük benne.
Egy 25 X 30 cm-es tálat kibélelünk sütőpapírral és ráöntjük a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Természetesen aki édesen szereti tegyen több cukrot bele, 20 dkg simán mehet bele, de nekünk így volt jó.
Melegen nagyon lágy, ezért várni kell a szeleteléssel, de langyosan már lehet.
A kihűlt pitét fahéjas porcukorral gazdagon megszórjuk és tetszés szerint szeleteljük.
Isteni finom, puha, krémes, mennyei lakoma és hihetetlen gyorsan fogy.



16 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, még sosem ettem ilyen sütit. A vaníliás változatra sokszor készültem, hogy majd megsütöm, aztán mégsem. Nálam elég gyakori az ilyen kalandos fényképezés, mert szinte mindig kint fotozóm, de talán már jön a tavasz:) Még egy jó ötelt a barnuló héjú banánok felhasználására:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu:) Bátran ajánlom kipróbálásra, biztos imádni fogja mindenki. Én még egy jó kis karamellöntetet is el tudok képzelni hozzá:)
      A tavaszt pedig keresem, de nem találom:( nem szeretem a március végi hólapátolást.

      Törlés
  2. Nekem is van egy pár barnuló banánom, jó ötlet :)!
    Szuper lett a fotó is, megérte a fáradozást és a kalandot!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki, és jót tett nekik a szakadó hó is, olyan szép fehér a tetejük...;-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zsuzsa:))Igen, szépen behavazódtak, de én is:))

      Törlés
  4. Milyen jól választottál, nagyon guszta lett! :) Viszem is tovább a receptet, ezt el KELL készítenem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha elkészíted, mert tényleg nagyon finom volt. Nagyon ízlett mindenkinek:)

      Törlés
  5. szia..érdekelne hogy a bögre 2 vagy 3 decis ?? Mert sajna nem mindegy ..köszi a választ üdv V.Andi...

    VálaszTörlés
  6. szia..érdekelne hogy a bögre 2 vagy 3 decis ?? Mert sajna nem mindegy ..köszi a választ üdv V.Andi...

    VálaszTörlés
  7. szia..érdekelne hogy a bögre 2 vagy 3 decis ?? Mert sajna nem mindegy ..köszi a választ üdv V.Andi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi! Én 2 decis bögrét szoktam használni. Remélem sikerrel jársz, jó sütögetést neked :)

      Törlés
  8. Köszönöm kedves vagy :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm kedves vagy :)

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm kedves vagy :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm kedves vagy :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...