2012. március 12.

TZATZIKI (GÖRÖG JOGHURTOS UBORKA)

tzatziki

Tzatziki (görög uborkasaláta)


Itthon kevés helyen lehet finom tzatzikit enni, mivel a magyar joghurt alkalmatlan ennek az elkészítésére. Szerencsére több helyen lehet már kapni eredeti görögöt, ha vesszük a fáradtságot, elég könnyen beszerezhető.
Akkor sincs nagy baj, ha nem áll rendelkezésünkre az igazi, sűrű krémes görög, van megoldás.Veszünk mezei joghurtot bőven, legalább 4 nagy dobozzal.Tiszta gézbe beleöntjük, fellógatjuk, egy tálat aláhelyezünk és fél napig hagyjuk csöpögni. Az aláhelyezett tál bőven fog folyadékot tartalmazni, nyugodtan kiönthetjük a tartalmát.
A gézben viszont 1 sűrű krémet kapunk, ami már alkalmas e remek saláta elkészítésére.
Könyörgöm - sima joghurttal senki ne készítse el, ha mégis, akkor ne nevezze tzatzikinek.



Hozzávalók

0,5l görög joghurt
2 db. kígyó uborka
oreganó
szűz olíva olaj
3 gerezd fokhagyma



Elkészítés


Az uborkákat lereszeljük káposztareszelőn, besózzuk és állni hagyjuk 5 percet legalább. Nagyon erősen kinyomkodjuk az uborka levét, hogy szinte száraz legyen az uborka reszelékünk.
1 tálba öntjük a joghurtot, hozzáadjuk az uborkát és a fokhagymát, jól összekeverjük. A tetejét megszórjuk oregánóval, öntünk rá kis olíva olajat, díszítjük olíva bogyóval és megesszük.
Adhatunk hozzá friss petrezselymet, esetleg kevés kaprot.( ettem már mentával ízesítve is)

Tipp

Esetleg, ha nem kapunk eredeti görög joghurtot, akkor készítsük el a hagyományos joghurttal. A lényeg, vegyünk legalább 4-szeres mennyiséget, mint amire szükségünk lehet. Egy gézbe borítsuk bele, akasszuk 1 nagy tál fölé és legalább 12 órát hagyjuk lecsepegni. Így már alkalmas lesz a joghurt tzatziki készítésére. Erre a műveletre nincs mindig ideje az embernek, remek alternatíva megvenni a legzsírosabb tejfölt, amit csak látunk és azzal keverjük el, így az eredetihez nagyon hasonlító tzatzikit kapunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...